Moscova nu se ferește să amenințe America: dacă își urmărește interesul, ar face bine să stea cât mai departe de Crimeea și restul frontierelor Federației Ruse! Avertismentul fără precedent a fost lansat de Serghei Riabkov, adjunctul lui Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse.
În prezent, riscul de incidente armate în regiune este foarte ridicate. Inclusiv între viitoarele trupe americane trimise în Marea Neagră și soldații Armatei Roșii!
Săptămâna aceasta, două nave de război americane sunt așteptate să pătrundă în Marea Neagră, imediat ce se obține acordul Turciei, care controlează Strâmtoarea Bosfor-Dardanele. SUA se implică în conflictul din Ucraina și transmite Rusiei un mesaj clar prin trimiterea navelor de luptă.
Serghei Riabkov a calificat această desfăşurare de forțe americane drept „o provocare menită să pună la încercare nervii ruşilor”. „Navele militare americane nu au în mod clar ce căuta în apropierea ţărmurilor noastre, aceasta este o acţiune evident provocatoare. Provocatoare în sensul direct al cuvântului: ei ne testează forţa, jucându-se cu nervii noştri! Nu vor avea succes”, a declarat Riabkov.
Atenţionăm SUA că ar fi bine să stea departe de Crimeea şi de coasta noastră de la Marea Neagră. Spre binele lor! – Serghei Riabkov, numărul 2 în Ministerul rus de Externe
Mai multe state occidentale nu văd cu ochi buni comasarea de trupe rusești la frontiera cu Ucraina. Mai mult, de curând, Moscova a „blindat” militar peninsula Crimeea, acolo unde a detașat încă 40.000 de soldați!
Pentru Federația Rusă, Crimeea este un punct vital în strategia sa militară. Aici își are baza flota la Marea Neagră, motiv pentru care în peninsulă există importante sisteme de rachete şi radare antiaeriene. La începutul lui 2018, în Crimeea au intrat în funcţiune noi staţii radar de tipul 55J6M „Nebo-M”, capabile să controleze tot spaţiul aerian din întreaga zonă a Mării Negre și împrejurimi!
Poziția Kremlinului în chestiunea conflictului din estul Ucrainei rămâne neschimbată: Armata Roșie va interveni imediat pentru a-i apăra pe cetăţenii ruși din regiunea Donbas, în caz de nevoie! La sfârşitul săptămânii trecute, Dmitri Kozak, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale şi negociatorul-şef al Rusiei pentru conflictul din estul Ucrainei, a declarat că Moscova ar putea fi obligată, în anumite circumstanţe, să-şi apere cetăţenii din Donbas. Dar, aceste ostilităţi militare majore ar putea marca începutul sfârşitului pentru Ucraina ca ţară!
Regiunile Lugansk şi Doneţk, de-a lungul frontierei ruse, se află sub controlul rebelilor separatişti proruşi încă din anul 2014. De atunci, războiul din regiune s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, iar în ultimele luni ostilitățile au cunoscut o escaladare